تبلیغات
پارک نیمکت

" شگفتی های علم "

دسته بندی :

 

 

 

  بالاخره این بخش جذاب و خواندنی ما راه اندازی شد ........

                                                                  

وشما در این بخش از نیمکت ما  شاهد مطالب های جالب و خواندنی خواهید بود !!

 

 


 

 

 

 

 بخش اول در باره تغذیه است .

 

" تاریخ شگفت انگیز هزاران ساله غذاهای فرآوری شده "

 

هله هوله های باستانی ...

 

 

  • 1/8 میلیون سال پیش:

                 / گوشت بریان /

غذایی که آتش دیده، سریع تر هضم می شود و مغذی تر از غذای خام است. بعضی از انسان شناس ها معتقدند اولین مرحله ای که به انسان ها اجازه داد تا مغذی پیشرفته و بزرگ با جزئیات بیشتر و با قابلیت تعقل داشته باشند؛ همین پختن غذا بوده است.

 

  • 6700 سال قبل از میلاد:

            / نان ذرت ( ترتیلا ") /

مدرک و شاهدی مبنی بر ورود کسانی قبل از جست وجوگران اسپانیایی به آمریکا وجود ندارند تا شیوه پختن نان ا به آنان آموخته باشند؛ اما مدارک باستان شناسی که کشت ذرت را به صورت گسترده نشان می دهد، مربوط به 8700 سال پیش است. احتمالا آمریکایی های ابتدایی دانه های ذرت را در محلولی ساخته از آبلیمو خیس می کردنند و با آن خمیری شبیه خمیر نان درست می کردند که خواص غذایی و مزه آن را از حالت خامش بهتر می کرد.

 

  • 4500 سال قبل از میلاد:

               / روغن زیتون /

زیتون خام به خاطر تلخی اش خوردنی محبوبی نیست اما شاورزانت شرق مدیترانه زیتون را در آب یا مایع قلیایی فرآوری می کردند و تا هزاران سال از این طریق روغن زیتون به دست می آوردند.

 

  • 3000 سال قبل از میلاد:

                 / روغن خرما /

روغن به دست آمده از هسته خرما که ماده غذایی ارزان و راحت الوصولی است در مقبره های باستانی مصر یافت شده است.

 

  • 2400 سال قبل از میلاد:

               / ترشی و شور /

مردمان باستانی سرزمین میان رودان اولین بار سبزیجاتی مثل خیار را در سرکه و آب نمک خواباندند تا بتوانند آن را در فصل های دیگر هم مصرف کنند.

 

  •  2000 سال پیش از میلاد:

                      / رشته /

اولین شواهد درمورد این ماده غذایی مشهور از سفالینه هایی در شمال غربی چین به دست آمده است. این رشته ها به احتمال زیاد از گندم و ارزن ساخته می شده. غذایی شبیه ماکارانی و پاستا نخستین بار توسط چینی ها ابداع و پخته شده و بعدها به غرب راه پیدا کرده است.

 

  • 1900 سال قبل از میلاد:

                   / شکلات /

 تمدن های پیش از از اولمک در آمریکای مرکزی دانه کاکائو را روی زمین می ریختند و پوسته ی بیرونی آن را جدا می کردند. کاکائو پودر شده را با آب مخلوط و با هم زدن آن نوشیدنی کف مانندی درست می کردند. بیش از 3400 سال بعد، هرناندو کورد دانه های کاکائو را به اسپانیا آورد و در آنجا اولین بار شکر به آن اضافه شد.

 

  • 1000 سال پیش از میلاد:

                    /  جیانگ /

جیانگ را می توان اصل و ریشه سس سویا دانست ( نوعی سس محبوب در شرق آسیا که از جوشاندن لوبیا در شیر ساخته می شود. )

آن طور که از متون باستانی چینی ( ژائولی) مشخص شده جیانگ از مخلوط کردن گوشت قرمز یا گوشت ماهی با نمک و لیانگ کو ( یک مخمر) و کنار گذاشتن آن به مدت 100 روز شاخته می شد. مانند بسیاری از غذاهای تخمیری دیگر احتمالا ابداع آن اتفاقی بوده است، اما همه گیر شدن جیانگ در شرق آسیا قطعا اتفاقی نبوده. شاید گسترش آیین بودایی از قرن اول تا هفتم میلادی در نیمه شرقی آسیا در رسیدن جیانگ به کرو و ژاپن هم بی تاثیر نبوده است.

 

  • 1500 سال قبل از میلاد:

         / گوشت نمک سود ( بیکن) /

آشپزان چینی اولین کسانی بودنند که بیرون و داخل گوشت را نه فقت برای نگهداری بلند مدت؛ بلکه برای داشتن طعمی خوش، نمک می زدند.

 

  • 500 سال قبل از میلاد:

                   / شکر /

متون سانسکریت نشان می دهند آشپزان هندی نیشکر را فرآوری کرده و با جوشاندن و سرد کردن آن حبه های کریستالی درست می کردند. نزدیک 1000 سال بعد هندی ها توانستند شکر را به صورت دانه ای درآورده و آن را صادر کنند که خیلی زود به یک تجارت جهانی تبدیل شد.

 

  • 400 سال پس از میلاد:

                  / خردل /

یکی از اولین دستور غذاهای حاوی خردل در کتاب آشپزی رومی " دی ر کو کوینا ریا " وجود دارد. در این دستور آمده که دانه های خردل شده ی خردل باید با فلفل، زیره سیاه، انجدان رومی، دانه های برشته شده گشنیز، شوید، کرفس، آویشن، پونه کوهی، پیاز، عسل، سرکه، سس ماهی و روغن مخلوط شود.

 

  • 700 سال پس از میلاد:

         / کیمچی ( نوعی خوراک کره ای)

اولین کیمچی از فرآوری کلم با نمک درست شد. پس از اینکه ژاپن در قرن شانزدهم به کره یورش برد، همراهشان ادویه های سرخ و تند مزه ای داشتند که هیاءت اعزامی پرتغال برایشان آورده بود. بعد از آن بود که ادویه های تند هم به کیمچی اضافه شد.

 

  • 700سال پس از میلاد:

           / سوشی

سوشی به عنوان یک غذای حاوی ماهی، اولین بار در جنوب آسیا ابداع شد، طوری که ماهی نمک زده با برنج جوشیده پوشیده شده و برای چند ماه رها می شد تا خمیر شود. برنج در حال فساد بعد از روی ماهی برداشته می شد ( این روند سخت و طولانی سوشی را به غذایی گران قیمت تبدیل کرده بود) و سپس ماهی ترش مزه به عنوان غذا مصرف می شد. این روش پخت تقریبا شبیه دستور پخت کباب چنجه امروزی است که بعضی مواد را برای ترشیدن به مدت کوتاهی روی غذا رها می کنند. البته کباب چنجه ایرانی یا بیف اروپایی های امروزیاز نظر طعم نسبت به سوشی قدیمی طرفداران بیشتری دارد. در قرن نوزدهم پروسه طولانی فرآوری سوشی حذف شد و یک مزه تند که با ترشی سرکه ترکیب شده بود جایگزین مخلوط برنج روی آن شد.

 

  •  965 میلادی:

        / توفو ( پنیر سویا ) /

نسخه اصلی و اولیه توفو هنوز مشخص نیست؛ اما اولین نوشته ها از دستور تهیه آن را می توان در داستان های نویسنده چینی، تائوکو، یافت. او می نویسد یک شهردار فاسد که در شهری فقیر زندگی می کرد، مجبور شد توفو بخرد. و آن نوعی غذای ژله ای بود که برای تهیه آن به جای شیر گوسفند از شیر سویا استفاده شده بود.

 

 " بویایی سه بعدی "

 

زبان دوشاخه و حرکت لرزش مانند منحصر به فرد آن از ویژگی های خاص مارهاست .بسیاری از مردم فکر می کنند که زبان مار ترسناک و چِندش آوراست. تئوری های بسیاری برای توضیح چرایی دوشاخه بودن زبان مارها از زمان های دور وجود داشته است مثلا ارسطو فکر می کرد که زبان دوشاخه ی مار باعث دوبرابر شدن لذت حیوان از طعم غذا می شود. بعضی نویسندگان قرن ۱۷ هم مدعی شده بودند که مارهایی را دیده اند که با زبانشان مگس شکار می کردند.حتی امروزه نیز این باور اشتباه وجود دارد که مارها می توانند با زبانشان نیشتان بزنند.
زبان در جانوران معمولا برای تشخیص مزه غذا، تمیز کردن بدن، گاهی اوقات شکار(مثلا در آفتاب پرست) و گاهی تولید صدا به کار میروند. اما مارها از زبانشان برای هیچ یک از موارد بالا استفاده نمی کنند. زبان مارها فاقد گیرنده های چشایی و بویایی است با اینحال به نظر میرسد که مارها از زبانشان بیشتر در حس بویایی استفاده می کنند. در واقع مارها با زبانشان مولکول های مواد شیمیایی را از هوا جذب می کنند وبه اندامی در سقف دهان به نام اندام جاکوبسون منتقل می کنند. قبلا تصور می شد که زبان مولکول های بو را مستقیما با اندام جاکوبسون می برد اما فیلمبرداری اشعه ایکس نشان می دهند که در هنگام بسته بودن دهان زبان در دهان حرکت نمی کند و در واقع زبان در هنگام بسته شدن دهان مولکول های بو را به صفحاتی در کف دهان منتقل می کند، به احتمال زیاد این صفحات مولکول های بو را به دهانه ی اندام جاکوبسون می برند
بویایی ۳بعدی
از آنجا که زبان مارها دوشاخه است آنها می توانند مولکول ها ی مواد شیمیایی را به طور همزمان از دو محل متفاوت جمع آوری کنند. هرچند این تفاوت با معیارهای انسانی بسیار اندک است اما هنگامی که مارها زبان خود را بیرون می آورند، زبان دوشاخه می تواند محلی تا دو برابر پهنای سر مار را پوشش دهد. این کار به مارها امکان ردیابی شکار یا جفت را می دهد.در دهه ۱۹۳۰ که هنوز رفتار اخلاقی با جانوران مرسوم نبود زیست شناس آلمانی هرمان کاهمان متوجه شد که اگر انتهای دوشاخه ی زبان مار را قطع کند آنها هنوز قادر به تشخیص بوها هستند اما نمی توانند جهت بوها را ردیابی کنند.
در دهه ۱۹۸۰نیل فورد آمریکایی متوجه شد که مارها زبان دوشاخه خود را در مسیر بو نگاه می دارند و هنگامی که یکی از شاخه های زبان از مسیر بو خارج می شود مار سر خود را چرخانده به طوری که هر دو شاخه در مسیر بو  قرار بگیرند. مارها از زبان دوشاخه ی خود برای دنبال کردن جنس مخالف هم استفاده میکنند به عنوان مثال در مارهای کاپرهد(copper head) نرها زبان دوشاخه  عمیق تر و بلند تری از جنس ماده دارند که احتمالا به آنها در پیدا کردن جفت کمک می کند.
ردیابی بو احتمالا در پیدا کردن شکار هم به مارها کمک می کند مثلا در افعی ها یکی از اجزای غیر سمی ولی بودار زهر به مار در پیدا کردن شکار گزیده شده کمک می کند. اما علت لرزش زبان مارها چیست ؟ لرزش و حرکت بالاو پایین زبان  در بین جانوران منحصر به مارهاست. مارها می توانند باانواع متفاوت لرزش زبان به اشکال متفاوت از بوهای معلق در هوا نمونه برداری کنند. لرزش زبان باعث نوعی گردابه در هوای مجاور دهان می شود که به مار کمک می کند تا صدبار بیشتر از بیرون آوردن ساده ی زبان از هوا نمونه برداری کند.

 

 " آیا مو و ناخن حتی بعد از مرگ به رشد خود ادامه می دهند؟ "

برای این که مو و ناخن کسی بعد از مرگش به رشد خود ادامه دهد، باید شخص مرده مانند دوران زندگی‌اش بخورد و بیاشامد تا مواد معدنی و اسیدهای آمینه و ویتامین‌های کافی برای ساخت پروتئین در بدنش وجود داشته باشد. به علاوه باید قلب و دستگاه گردش خون، همین‌طور کبد و کلیه و شش‌هایش نیز کار کند که البته اگر کسی این کارها به صورت طبیعی انجام دهد، احتمالا نمرده است. به زبان دیگر راهی نیست که بدن بتواند پس از مرگ پروتئین شاخ (کراتین) تولید کند تا موها و ناخن‌ها رشد کنند.

                                                              

با این وجود، ممکن است پس از مرگ، مو و پوست دچار رشدی ظاهری شوند؛ البته ما به شما توصیه نمی‌کنیم مرده‌های خود را در اتاق نگاه دارید و به تماشای رشد ظاهری آن‌ها بنشینید، ولی کسانی که پیش‌تر این تجربه را داشته‌اند متوجه شدند با خشک‌شدن تدریجی پوست، انتهای پیاز موها و ریشه ناخن‌ها از زیر پوست بیرون می‌زند و به نظر می‌رسد چند میلی‌متری طول بیشتری پیدا کرده‌اند. مو و ریشه ناخن‌ها بر اثر خشک‌شدن تدریجی بدن مرده، خشک نمی‌شوند (چون از اول هم خیلی تر نبوده‌اند) و جمع نمی‌شوند، بنابراین با خشک‌شدن پوست، به نظر می‌رسد مو و ناخن در حال رشد هستند. به همین دلیل، حتی مردانی که پیش از مرگ کاملاً صورت خود را اصلاح‌ کرده بودند، اگر زیادی روی زمین بمانند، ته‌ریش در بیاورند، بنابراین در کشورهایی که مرده‌هایشان را توی تابوت به نمایش می‌گذارند، گاهی از مواد مرطوب کننده برای پیش‌گیری از ته‌ریش درآوردن مرده‌ها استفاده می‌کنند



" چرا وقتی مدت طولانی پاهایمان در آب می ماند  پوستمان چروک میشود؟؟! "


پوست انسان پس از مدت طولانی قرار گرفتن در آب، چروک نمی‌شود بلکه انبساط پیدا می‌کند. پوست انگشتان دست‌ها، کف دست‌ها، انگشتان پاها و کف پاها پس از آنکه از آب اشباع می‌شود چنین حالتی را بروز می‌دهد. ماندن در استخر شنا نیز همین تاثیر را دارد. پوست دست‌ها و پاها از پوست شکم و صورت ضخیم‌تر و محکم‌تر است. این لایه هنگامی که از آب اشباع می‌شود، بسط می‌یابد و همین انبساط است که چروکیدگی را به وجود می‌آورد. شاید بپرسید چرا پوست بخش‌های دیگر بدن، هنگام اشباع شدن از آب، چروک نمی‌خورد. در واقع پوست این نقاط هم چروک می‌خورد، اما چون نسبت به پوست دست و پا بزرگ‌تر و مسطح‌تر است، فضای بیشتری برای جذب آب دارد و بسیار دیرتر از پوست دست و پا چروکیدگی را نشان می‌دهد.



منتظر مطالب بعدی این قسمت باشید

 

چون فردا می نویسم ....

 

نظر یادتون نره خواهشا ........  

 

 



نظرات () نویسنده: F . 4 . T . E . M . E . H سه شنبه 14 مرداد 1393 - 06:28 ق.ظ

آخرین مطالب

» " خبر جدید " ( جمعه 30 بهمن 1394 )
» ( پنجشنبه 15 مرداد 1394 )
» " بخش دوم کشور آلمان " ( پنجشنبه 1 مرداد 1394 )
» ( یکشنبه 14 تیر 1394 )
» " آشنایی با کشور آلمان " ( سه شنبه 23 دی 1393 )
» "Welcome to group Yanger Chemists ( یکشنبه 21 دی 1393 )
» " دانستنیها " ( پنجشنبه 30 مرداد 1393 )
» " بخش سوم کشور آلمان " ( جمعه 24 مرداد 1393 )
» " جهان عجایب " ( یکشنبه 19 مرداد 1393 )
» " شگفتی های علم " ( سه شنبه 14 مرداد 1393 )
» جام جهانی برزیل 2014 ( سه شنبه 24 تیر 1393 )
» " 10رازعلمی در ... " ( یکشنبه 22 تیر 1393 )
» " خوش آمدید " ( پنجشنبه 14 فروردین 1393 )
 

نظرسنجی



ADS

آمار بازید

کل بازدید ها :
بازدید امروز :
بازدید دیروز :
بازدید این ماه :
بازدید ماه قبل :
تعداد نویسندگان :
تعداد کل مطالب :
آخرین بروز رسانی :
( [ ]

درباره ما

ابزار امتیاز دهی

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by PRChecker.info service

کد حرفه ای قفل کردن کامل راست کلیک
فاتولز - جدیدترین ابزار رایگان وبمستر